Weer nieuws

Gaat het volgende week sneeuwen?

Ook overdag wordt het kouder en misschien gaat het volgende keer een keertje sneeuwen, vooral woensdag is sneeuwval mogelijk.

Winterse constructie:

Op de weerkaarten wordt het vanaf dit weekend een winterse setting, constructie, met krachtige hoge luchtdruk boven Scandinavie. Een Scandihoog. Aan zijn zuidflank waait in onze omgeving een oostnoordoostenwind die iets toeneemt. De wind gaat droge en koudere lucht aanvoeren, zodat dit weekend zonnig weer de overhand heeft en mist kleine kans van slagen maakt, bij 7 tot 10 graden op zaterdag. Op zondag hebben we nog iets lagere maximumtemperaturen. Vooral door de wind zal de gevoelstemperatuur steeds meer dalen, tot uiteindelijk ver onder nul. Schraal is dan ook het weerwoord voor het weekend. 

De nachtelijke temperaturen komen eerst om het vriespunt uit, zondag stroomt wat koudere lucht over ons land uit en kan het regionaal -2 graden worden. 

Het Scandihoog blokkeert bovendien de oceaanstoringen, maar andere verstoringen vanuit het oosten of noordoosten kunnen wel degelijk naar ons toe komen. En juist dit lijkt ergens volgende week te gebeuren. Nog altijd komt o.a. de hoofdberekening van het ECMWF (1 van de 50 opties) gedurende de eerste helft van de week met een afgesnoerde hoeveelheid vrieskou in de hoge luchtlagen bij een lagedrukgebied op 5,5 kilometer, een zogeheten koudeput kortweg put. De exacte koers ervan is nu nog onzeker, wijzigbaar. De verstoring brengt dan vermoedelijk vooral woensdag mogelijk sneeuwval, dan wel sneeuwbuien gevoed van boven de Oostzee.

De temperaturen gaan in ieder geval verder omlaag met en door doorstaande noordoostenwinden. Winterweer kortom, met in de middag - korte tijd - waarden van 3 tot 5 graden. Overigens zal vanaf maandag de zon het moeilijk hebben. Zondagavond komt de (Oostzee)bewolking er al aan, het eerst in de provincie Groningen. De noordoostroming doet de rest; de wolkenvelden breiden zich vervolgens snel verder uit.

Woensdag 1 centimeter sneeuw?

Het hangt er dus sterk van af hoe de koudeput precies gaat trekken. Het is dus vooral woensdag die er qua sneeuw dan uit KAN springen. Een pak lijkt vooralsnog niet aan de orde. Maar een beetje 'wit', tot wellicht lokaal rond een centimeter sneeuw, behoort tot de mogelijkheden.
Mocht het gaan sneeuwen, dan is het weer een kwestie van 'nowcasten' - of als je leuk wil doen met de taal - 'snowcasten'. Met nowcasten bedoelen we eenvoudigweg het kort van te voren verwachten en volgen van de weersontwikkelingen. Het heeft nu nog geen zin om de precieze sneeuwverwachting voor woensdag uit te zetten. Voor hetzelfde geld blijft het gewoon droog of vallen maar minieme vlokjes! Het stopwoord van mij is tegenwoordig: afwachten maar (weer)!  ;