ERS satelliet

De ERS (Europese Remote Satellieten of European Remote-Sensing Satellites) van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA (European Space Agency)zijn observatiesatellieten. Ze worden vooral voor onderzoek van weer, klimaat en milieu gebruikt. De eerste ERS (ESR-1) is op 17 juli 1991 gelanceerd en was de eerste observatiesatelliet van ESA. De ERS-2 werd op 1995 gelanceerd. De ERS-1 is sinds 10 maart 2000 niet meer operationeel.

De Europese Aardobservatiesatelliet is uitgerust met het ozoninstrument GOME (Global Ozone Monitoring Experiment). Hiermee kan de dikte van de ozonlaag met grote nauwkeurigheid worden gemeten.
Beide satellieten zijn uitgerust met radarsystemen die ook ’s nachts en door de wolken heen opnamen kunnen maken van land en zee.
Zo kunnen wind, zeehoogten, zeestromingen, golfpatronen, ijsvelden en ijskappen zichtbaar worden gemaakt en ook wordt de zeewatertemperatuur gemeten.

In 2002 is de opvolger, de Europese milieusatelliet Envisat gelanceerd. Deze satelliet heeft 10 instrumenten aan boord, waaronder Sciamachy (SCanning Imaging Absorption SpectroMeter for Atmospheric CHartographY). Hiermee wordt de luchtkwaliteit gemeten. De satelliet brengt nauwkeurig in kaart waar bepaalde broeikasgassen zitten. Dat is nodig voor de controle op de naleving van het Kyoto-protocol. Dit protocol verplicht landen de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Sciamachy wordt in 2004 met OMI (Ozone Monitoring Instrument), een samenwerkingsproject tussen Finland en Nederland. OMI krijgt een plek op een Amerikaanse satelliet.