Europees centrum ECMWF

Het Europees Centrem voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF – European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) is gevestigd in Reading bij Londen. ECMWF is een onafhankelijke meteorologische Europese organisatie die is opgericht in 1975 en er zijn achttien Europese landen lid, waaronder België (KMI) en Nederland (KNMI).
Doelstellingen zijn de ontwikkeling van computermodellen om het gedrag van de atmosfeer na te bootsen en verwachtingen te maken, verzamelen en opslaan van meteorologische gegevens, beschikbaar stellen van computerfaciliteiten de lidstaten en het geven van onderwijs aan onderzoekers en meteorologen.

De supercomputer van het ECMWF is één van de krachtigste van de wereld. De kwaliteit van de verwachtingen (EPS (European Prediction Systems)). Is sterk verbeterd en de prognose tot 2 dagen vooruit halen tegenwoordig een betrouwbaarheid van 95 procent. Op een termijn van 4 dagen ligt de score iets onder de 90 procent en de 5 daagse verwachting is in 80 procent van de gevallen bruikbaar.
Het ECMWF maakt ook seizoens- en  EL Niño verwachting