Guur (weer)

Guur weer is vochtig weer met veel wind, voor de tijd van het jaar te lage temperaturen en eventueel ook buien. We hebben dit weer wanneer koude poollucht met grote snelheid over ons land stroomt. De koude lucht wordt in beweging gebracht door diepe depressies die in hun omgeving in de regel veel wind en tijdens buien soms zware windstoten van 75 km/u of meer veroorzaken.

Vooral wanneer een dergelijk actief lagedrukgebied of een uitloper daarvan over de Noordzee trekt krijgt ons land te maken met buien. In het Noordzeegebied koelt de lucht dan tot op grote hoogte in de atmosfeer sterk af. Meteorologen spreken dan wel van een “koude put”. Daarin kunnen grote temperatuurverschillen tussen het zeewater en de lucht daarboven, wat aanleiding geeft tot vorming van buien. Aan de achterzijde van de depressie kunnen de buien met een gure noordwestenwind over ons land worden gevoerd.

In de onrustige atmosfeer vormen zich vaak weer kleine storingen die de buienactiviteit tijdelijk kunnen vergroten, waarbij de wind nog verder toeneemt. Zo’n slecht weergebied aan de achterzijde van een depressie wordt ook wel een “trog”of “buienlijn”genoemd. Als de lucht erg koud is, kunnen daarbij ook (natte) sneeuw- en hagelbuien voorkomen.