Hygrometer

Haar-hygrometerEen hygrometer is een instrument waarmee relatieve vochtigheid in procenten wordt gemeten. Een veel gebruikte huis, tuin en keukentype gebruikt een menselijke of dierlijke haar onder spanning om de vochtigheid te meten. De lengte van deze haar verandert afhankelijk van de vochtigheid.

De luchtvochtigheid kan ook elektronisch gemeten worden of met een psychrometer ( bestaat uit twee thermometers, waarvan er van één thermometer continu het bolletje nat gehouden wordt. Door de verdamping van het water wordt die thermometer afgekoeld tot het dauwpunt, deze temperatuur wordt ook wel de natte boltemperatuur genoemd. Door aflezing van beide thermometers kan uit een tabel de relatieve vochtigheid worden bepaald.
Buitenshuis kan de relatieve vochtigheid enorm variëren, van minder dan 20% tot 100%, binnen ligt die meestal tussen 60 tot 70%.

De eerste ideeën voor het meten van de vochtigheid werden al in 1452 in Italië uitgewerkt. Het instrument bestond toen uit een spons die aan een balans was opgehangen.

Een weerhuisje is een eenvoudig soort hygrometer. Bij mooi/droog weer draait het vrouwtje naar buiten en bij slecht/vochtig weer het mannetje.