Hurricane

Een hurricane is een tropische orkaan met gemiddelde windsnelheden van meer dan 117 km/u in het gebied van de Atlantische Oceaan. Deze orkanen zorgen voor schade door wind, zware regen en stormvloed in de Verenigde Staten, vooral de Amerikaanse oostkust, Mexico, Midden-Amerika en het Caribische gebied met de Bovenwindse Eilanden.

Hurricanes zijn vooral gevaarlijk als ze aan land komen. Het ene jaar levert veel meer en zwaardere hurricanes op dan het andere. Hurricanes worden ingedeeld in 5 klassen volgens de schaal van Saffir/Simpson. Klasse 1 zijn hurricanes met een gemiddelde wind van minstens 117 km/u en hoogstens 152 km/u. Een hurricane met gemiddelde windsnelheden van meer dan 248 km/u zit in klasse 5 en is extreem gevaarlijk.

Meteorologen kunnen de koers en ontwikkeling van een hurricane aardig inschatten op basis van computerberekeningen van de atmosfeer. Actuele waarnemingen, ook vanuit vliegtuigen spelen een belangrijke rol in de voorspellingen. Onduidelijk is in hoeverre klimaatveranderingen invloed hebben op hurricanes.

Hurricane Hugo
Hurricane Hugo (1989) van de vijfde categorie