Keerkring

                                                                                    

De keerkringen zijn denkbeeldige cirkels rond de aarde die alle punten op een bepaalde breedtegraad verbindt. De evenaar is een grootcirkel, alle andere breedtecirkels (parallellen) zijn kleincirkels.

De ene keerkring (de Kreeftskeerkring of Noorderkeerkring ) bevindt zich op ongeveer 23,5 graden Noorderbreedte en de andere keerkring (de Steenbokskeerkring of Zuiderkeerkring) bevindt zich op 23,5 graden Zuiderbreedte. Het gebied tussen de keerkringen wordt tropen genoemd.

De zon, die jaarlijks tussen de keerkringen beweegt, staat rond 21 juni loodrecht boven de Kreeftskeerkring (sterrenbeeld Kreeft), dan begint op het noordelijk halfrond de zomer en op het zuidelijk halfrond de winter. Rond 21 december staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring (sterrenbeeld Steenbok), dan is de situatie net omgekeerd en begint op het noordelijk halfrond de winter, terwijl het zuidelijk halfrond aan het begin van de zomer begint.

Ten noorden van de Kreeftkeerkring staat de zon ’s middags altijd in het zuiden. Ten zuiden van de Steenbokskeerkring staat de zon ’s middags altijd in het noorden.