KNMI

Logo KNMI

Het KNMI werd bij Koninklijk Besluit van koning Willem III opgericht op 31 januari 1854 onder de naam Koninklijk Meteorologisch Observatorium. Professor C.H.D. Buys Ballot (1817-1890) werd de eerste hoofddirecteur in Utrecht. In 1897 verhuisde het KNMI naar De Bilt.
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is een Nederlands instituut dat onder andere dagelijkse weersverwachtingen verzorgt.
De taken van het KNMI, een agentschap van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, zijn vastgelegd in de Wet op het KNMI (2002). Het instituut voorziet het algemeen publiek, de overheid, de lucht- en scheepsvaart 24 uur per van weerberichten en waarschuwingen. Er wordt gewaarschuwd voor bijvoorbeeld wind, storm, gladheid, mist of voor uitzonderlijk weer dat kan leiden tot overlast of gevaar. Dreigt het extreem te worden, dan geeft het KNMI een Weeralarm uit, een ernstige waarschuwing waarin nadrukkelijk wordt gewezen op mogelijke risico’s en gevolgen.
Het KNMI maakt ook specifieke verwachtingen voor de lucht- en scheepvaart. De maritieme meteorologen verzorgen de wind- en stormwaarschuwingen en maken verwachtingen van waterstanden, golven, getij en deining. De luchtvaartmeteorologische dienstverlening richt zich naast de grote luchtvaartmaatschappijen op zweefvliegers, de ballonvaarders en de kleine luchtvaart.
  

Gebouw KNMI