Mistral

MistralDe mistral is een koude wind, die bij de Romeinen zoveel ontzag afdwong dat hem “magistralis” (meesterlijk) noemden. De bijzonder krachtige koude en noorden- tot noordwestenwind, die windkracht 9 (stormkracht) kan bereiken, waait vaak in het dal van de Rhône in Zuid-Frankrijk. Soms wordt zelfs windkracht 10 of 11 bereikt met gemiddelde windsnelheden van meer dan 100 kilometer per uur en windstoten van 150 kilometer per uur.

De naam “mistral”is afkomstig uit het (Zuid-Franse) Langue d’Oc-dialect van de Provençaalse taal en betekent “meesterlijk”.De wind wordt in het Occitaans “mistrau”, in het Catalaans “mestral”en in het Italiaans en Corsicaans “Maestrale”genoemd.

Op de Mont Ventoux, een berg in de Vaucluse (Frankrijk), kan de mistral zelfs windsnelheden tot 250 kilometer per uur halen.
De koude wind steekt op wanneer koude uit de poolstreken afkomstige lucht ver zuidwaarts Europa in wordt geblazen. Boven het veel warmere zeewater in de Golf van Genua ontstaat dan een actieve depressie, ook wel het Genua-laag genoemd. Deze depressie vergroot de bestaande luchtdrukverschillen waardoor het harder gaat waaien.
De lucht wordt tussen de bergwanden in het nauwe dal van de Rhône geperst, waar een extra versnelling optreedt. De wind neemt dus nog meer toe en kan enkele dagen aanhouden. Overdag is de wind meestal sterker dan ’s nachts, omdat de temperatuurverschillen tussen de Rhône-vallei en de Middellandse Zee onder invloed van de zon dan het grootst zijn. Dat is echter niet altijd het geval: afhankelijk van de weersomstandigheden kan de Mistral soms ook ’s nachts stevig blijven waaien.
Tijdens de Mistral is het in Rhône-dal meestal onbewolkt, maar als de koude lucht tot boven het warme water van de Middellandse Zee komt, ontstaan daar buien. In Frankrijk is de Mistral een begrip en wordt er zelfs in de bouw bij aanplant van bomen en gewassen rekening mee gehouden. Veel cipressen(bomen/houtsoorten) zijn zodanig geplaatst dat ze bescherming bieden tegen deze koude wind.

In de Franse weerberichten wordt de Mistral vaak vermeld. Als daar die koude wind waait is het ook bij ons meestal guur met buien en voor de tijd van het jaar lage temperaturen.
Meestal houdt de wind een zo’n 4 dagen aan en steekt hij in de zomer om de 1 tot 2 weken op.