Motregen

Motregen is een neerslagsoort in de vorm van regen waarbij de waterdruppels een kleinere diameter hebben dan 0,5 mm. Hierdoor vallen de druppeltjes langzaam naar beneden.
Motsneeuw is de sneeuwvariant.
Deze vorm van neerslag valt vaak uit stratusbewolking (laaghangende bewolking tussen 0 en 2 kilometer hoogte) direct achter een warmtefront of uit stratocumulus wolken ( laaghangende bewolking lager dan 2,5 kilometer hoogte) waarbij de regendruppels direct uit botsingen van waterdruppeltjes ontstaan. De wolken heten nu nimbostratuswolken (nimbus = regen bevattend).

Ook bij dichte tot zeer dichte mist kan motregen voorkomen wanneer de toegenomen wind onderling botsingen veroorzaakt tussen de kleinere mistdruppeltjes. Deze groeien vervolgens aan waardoor licht motregen kan optreden.

Onderkoelde motregen valt wanneer de druppeltjes een temperatuur beneden nul hebben en bevriezen zodra deze het aardoppervlak of een voorwerp raken. Zodoende ontstaat een dun laagje helder ijs, ijzel genaamd.

Motregen is nauwelijks en vaak niet duidelijk op een neerslagradar te zien, omdat de diameter van de motregendruppels te klein zijn voor de radarimpulsen in de golflengte waarin deze worden uitgezonden. Wanneer er sprake is van zware motregen (liever gezegd dichte motregen), zijn dikwijls radarecho’s met een kleine intensiteit zichtbaar.