Stofhoos

Een stofhoos is een kleinschalige wervelwind die doet denken aan een windhoos. Een stofhoos ontstaat op een hele andere manier en is veel onschuldiger dan een windhoos.

Stofhoosjes ontstaan op een warme zonnige zomerdag met weinig wind aan het oppervlak, terwijl windhozen op grote hoogte in de wolken ontstaan en gekoppeld zijn aan zware onweersbuien.

Stofhoosjes doen zich meestal voor boven sterk verhitte zandvlaktes en zij als een draaiende zuil van stof zichtbaar. Het verschijnsel heeft dus alles met hitte te maken en aan de grond moet het minstens enkele tientallen graden warmer zijn dan op zo’n 100 meter hoogte. Er vormt zich een hete luchtbel die opstijgt, waardoor aan het aardoppervlak lucht toestroomt uit de naaste omgeving. Net als bij water in een leeglopend bad kan de toestromende lucht dan een roterende beweging krijgen.

De levensduur is doorgaans niet langer dan enkele minuten. De windkracht van stofhozen kan daarom nooit in de schaal van Beaufort worden uitgedrukt, die gebaseerd is op gemiddelden van minstens 10 minuten.

In Twente wordt stofhozen wel windheksen genoemd en in de Verenigde Staten worden stofhozen “dust devils”genoemd, in Australië spreekt men van Willy Willies.