Stormachtige wind

Een stormachtige wind of windkracht 8 op de schaal van Beaufort komt overeen met een tien minuten gemiddelde windsnelheid van 62 – 74 km/u.
In vlagen kan de wind snelheden bereiken van rond de 100 km/u. Lopen is dan lastig ook als de wind van opzij waait. Twijgen breken af. Op het water leidt de stormachtige wind tot matige hoge golven.

Bij windkracht 8 geeft het KNMI voor de verschillende districten stormwaarschuwingen uit voor de scheepvaart die onder meer te vinden zijn op internet en NOS Teletekst pagina 710 en te beluisteren zijn via de marifoon. Bij windstoten van meer dan 75 km/u geeft het KNMI waarschuwingen uit voor zware windstoten, bij meer dan 100 km/u voor zeer zware windstoten. Wordt er op minstens 2 kuststations of landinwaarts in een gebied tenminste ter grootte 50 bij 50 km of langs een buienlijn van zeker 50 km lengte, een groot gebied dus, een vlagerige wind verwacht met uitschieters van meer dan 100 km/u dan kan het KNMI ook een Weeralarm voor zeer zware windstoten afgeven.