Supercel

Een supercel is het zwaarste type onweersbui dat voorkomt. Deze buitengewoon grote eencellige onweersbui heeft een lange levensduur door de zeer effectieve energievoorziening.
De supercel kan ontstaan als er bij een onweersbui grote verticale windschering is, waardoor de windsnelheid en windrichting in de bovenlaag sterk afwijkt van die in de onderlaag. Door de windschering ontstaat een horizontale draaiing die door de stijgstroom verticaal wordt getild, een zogenaamde mesocycloon. Hierbij draaien de warme stijgstroom en de koude daalstroom tegen elkaar in. Doordat ze gescheiden zijn, worden de warme stijgwinden die de bui in stand houden niet onderdrukt door de koude daalwinden. Hierdoor kan de bui uren blijven bestaan.
Een supercel heeft net als een buienlijn een meso koufront en gaat vaak gepaard met zware neerslag en windstoten en veel bliksem. Doordat de neerslag meerdere keren in de stijgstroom mee wordt genomen, kan deze tot hagel uitgroeien. Uit de mesocycloon kan een tornado ontstaan.juni 2013

Het  Belgische zomerfestival Pukkelpop in 2011 werd overvallen en zwaar getroffen door een supercel met doden en gewonden als gevolg.

Supercel wolk boven Texas 3 juni 2013

Supercel wolk boven Texas 3juni 2013