Tropen

De tropen liggen tussen de Kreeftskeerkring (noorderkeerkring) en de Steenbokskeerkring (zuiderkeerkring) tussen de 23,5 graden noorder-en zuiderbreedte, dit is aan weerszijden van de evenaar.
Het eilandenrijk Indonesië, de noordelijke helft van Australië en het grootste deel van de continenten Afrika en Zuid-Amerika vallen hierbinnen
De zon staat recht boven deze zone met als gevolg dat het er altijd warm is en de seizoenen worden gekenmerkt door veranderingen in wind en neerslag.
De natte tijd doet zich gewoonlijk voor als de zon zijn hoogste punt bereikt. De instraling door de zon is hier groter dan het verlies van energie door de nachtelijke uitstraling, zodat het hier heel warm is.
Dit gebied wordt ook gekenmerkt door een gering verschil tussen de lengte van dag en nacht.

In de tropen liggen tropische regenwouden, op plaatsen waar de regenval zeer groot is. Ongeveer 7 procent van het totale aardoppervlak is momenteel bedekt met regenwoud.
De bekendste regenwouden zijn het Amazoneregenwoud, het Kongobekken in Midden-Afrika en de oerwouden van Maleisië, Indonesië, Birma en Vietnam.

 

Roze band geeft de tropen aan